Dizne-BrizgačiBrizgači vrše ubrizgavanje goriva u komore za sagorevanje ( cilindre ). Način ubrizgavanja i kvalitet ubrizgavanja su odlučujući faktor u efikasnosti ostvarenja smeše i sagorevanja. Ubrizgavanje značajno utiče na performanse, sastav izduvnih gasova i buku motora. Zbog svoje pozicije brizgači su neprekidno izloženi konstantnoj pulzaciji mehaničkih i termičkih opterećenja od strane motora i sistema za dovod goriva.

95

Na dnu brizgača nalaze se izuetno male rupice ( kod dizela motora čak veličine od samo 0.06mm ) preko kojih se gorivo fino raspršuje u cilindar motora. Izuzetno je bitno da su te rupice uvek čiste radi što boljeg raspršavanja goriva radi kreiranja što bolje smeše.

Dekarbonizacijom motora se ne čiste samo dizne nego i ventili, sicevi ventila ( gde ventili naležu) i time doprinose boljoj zaptivenosti kompresione komore i povećanju komresije motora, čelo klipa i karike , svećice ( kod benzinaca ), zatim se pročišćuje EGR ventil, Turbina Katailator, DPF filter, lambda sondaVeliki problem nastaje kada se ti otvori brizgača zaprljaju ugljeničnim naslagama. Na dnu brizgača se formiraju sitne naslage te se gorivo ne može pravilno ubrizgavati i zbog toga ne sagoreva pravilno. Ugljenik se tamo najčešće stvara nepravilnim sagorevanjem goriva koji se urokovan kvarom nekog sistema ili kvalitetom goriva, vožnji pri nižim brojevima obrtaja, lošijoj kompresiji i td....
U tom slučaju dekarbonizacija motora može pomoći.

Dekarbonizacijom motora odnosno ubacivanjem čistog vodonika u motor se razlažu naslage ugljenika koji su formirani na samom vrhu brizgača time blokirajući pravilan rad brizgača. Zbog svoje prirode sagorevanja vodonik se vezuje za te ugljenične naslaga i razgrađuje ih izbacujući ih kroz izduvni sistem u vidu izduvnih gasova.

NAPOMENA: Dekarbonizacijo se čisti SAMO vrh brizgača, ukoliko postoji problem unutar samog brizgača, preporučljivo je odraditi sledeće:
- Kod benzinskih motora se problem može rešiti ultrazvučnim čišćenjem brizgača. Tu uslugu takođe radimo u našem servisu, gde se brizgači ultrazučno čiste i zatim ispituje njihova ispravnost simulirajući njihov rad na " probnom stolu ".
- Kod motora sa pogonom na dizel preporučljivo je odraditi remont brizgača.